Okategoriserade

Sömn

Ibland blir det mer och ibland blir det mindre

Varför är det jämt så skönt i sängen när man vaknar ?! Det är mjukt, varmt och väldigt behagligt och när man stoppar ut fötterna utanför täcket så drar man snabbt in dom igen. I morse när jag blev själv här hemma så la jag mig på sängen igen och tog fram min bok. Inte för att sova utan för att bara koppla av. Och vad har man egentligen för sovvanor ?

Vuxna behöver sova mellan 6 – 9 timmar per natt för att återhämta sig. Sömnbehovet byggs upp av vakenhet. Så om man sover 7 – 8 timmar så behöver man 16 – 17 timmar vaken tid. Om du sover mindre än 5 timmar varje natt kan du få problem med din djupsömn då den brukar vara mellan 3-4 timmar och vi behöver minst 2 timmars djupsömn varje natt.
För att få bättre djupsömn ska du undvika kaffe, coca-cola och starkt te, som innehåller koffein. Om di  motionerar regelbunden förstärker du också din djupsömn. Se också till att få en daglig dos dagsljus.
Sen finns det olika stadier när det gäller vår sömn : du kan sova väldigt lätt och vaknar väldigt lätt och det är själva insomningsfasen. Sen har du själva normalsömnen som kallas bassömnen. När din kropp har återhämtning är du nere i din djupsömn. REM-sömn är din drömsömn och betyder rapid ene movement.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *