Här ser du såser som thai sweet chilisås sweetchilisås, Tamarin sötsursås och dim sum vinäger med vitlök och ingefära
Här är recept på de tre såserna:
Thai Sweet Chili Sauce (Sweetchilisås)
Ingredienser:
- 1 dl vatten
- 1 dl risvinäger
- 1 dl socker
- 3 vitlöksklyftor, finhackade
- 2 tsk majsstärkelse, utblandad i 2 msk vatten
- 2 tsk chiliflingor (justera efter smak)
- 1 tsk salt
Instruktioner:
- Blanda vatten, risvinäger och socker i en kastrull och koka upp.
- Tillsätt finhackad vitlök, chiliflingor och salt. Låt sjuda i ca 5 minuter.
- Rör om majsstärkelseblandningen och tillsätt den i såsen. Koka upp igen och låt såsen tjockna något.
- Ta bort från värmen och låt svalna. Förvara i en lufttät burk i kylskåpet.
Tamarind Sweet and Sour Sauce (Tamarinsötsursås)
Ingredienser:
- 1 dl tamarindpasta
- 1/2 dl vatten
- 1/4 dl socker
- 1 tsk salt
Instruktioner:
- Blanda tamarindpasta och vatten i en kastrull och koka upp.
- Tillsätt socker och salt, och låt sjuda tills såsen tjocknar något.
- Ta bort från värmen och låt svalna. Förvara i en lufttät burk i kylskåpet.
Dim Sum Vinegar with Garlic and Ginger (Vinäger med vitlök och ingefära)
Ingredienser:
- 1 dl risvinäger
- 2 msk socker
- 2 vitlöksklyftor, fint skivade
- 1 tsk färsk ingefära, fint riven
Instruktioner:
- Blanda risvinäger och socker i en kastrull och koka upp.
- Tillsätt skivad vitlök och riven ingefära. Låt sjuda i ca 5 minuter.
- Ta bort från värmen och låt svalna. Förvara i en lufttät burk i kylskåpet.
Dessa såser är perfekta för att servera med dim sum, vårrullar eller andra asiatiska rätter. Njut av dem som en smakrik och kryddig tillbehör!